Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Június 09. 18:35, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotók: MTI/Filep István

Átadták az M85-ös autóút út új szakaszát

Átadták az M85-ös autóút út új szakaszát

Átadták az M85-ös számú gyorsforgalmi autóút Csorna-nyugat és Balf csomópont közötti 2,5 kilométer hosszú szakaszát, amelyen szerdán délután megindult a forgalom.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára az átadóünnepségen hangsúlyozta, hogy a beruházás egyaránt fontos a térségben élő családoknak, akik könnyebben és biztonságosabban közlekedhetnek, és a helyi vállalkozásoknak, mert minden egyes elkészült útszakasz versenyképesebbé teszi őket, illetve termékeiket és szolgáltatásaikat.

Hozzáfűzte: a beruházás fontos az egész országnak, hiszen a közlekedési infrastruktúra bővítése, fejlesztése együtt jár a gazdaság erősödésével.

A szerda délben átadott kétszer kétsávos útszakasz egy nagyobb útfejlesztés részét képezi, tavaly már átadták az összesen 61 kilométer hosszú M85-ös gyorsforgalmi autóút Csornától Sopron keleti részéig vezető 51 kilométeres szakaszát, amelyen - többek között - öt különszintű csomópontot, 21 felüljáró és 20 aluljáró épült, 604 tonna aszfaltot építettek be az úttestbe - emlékeztetett az államtitkár. Schanda Tamás elmondta: ahhoz, hogy az M85-ös gyorsforgalmi autóút elérje az országhatárt, néhány dolognak még teljesülnie kell. A hátralévő kevesebb mint 8 kilométeres útszakasznak része lesz például egy 780 méter hosszú alagút is - jegyezte meg.

Az államtitkár kiemelte: a kormány célja, hogy minden megyei jogú várost bekapcsoljanak a négysávos gyorsforgalmi úthálózatba, az ország bármely pontjáról 30 percen belül el lehessen jutni egy gyorsforgalmi útra, illetve az autópályák és autóutak elérjenek az országhatárig.



Barcza Attila (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az átadóünnepségen úgy fogalmazott: azzal, hogy tavaly az M85-ös átadásával Sopron is bekapcsolódott a gyorsforgalmi úthálózatba, újabb gazdasági lehetőségek nyíltak meg a térség számára.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere köszöntőjében azt emelte ki, szimbolikus értékkel bír hogy a fejlesztések éppen a soproni népszavazás századik évfordulójához közeledve valósulhatnak meg. Szavai szerint Sopron polgárai megérdemlik azokat a lehetőségeket, amiket ez az út jelent a számukra, "megdolgoztak érte".

Kondrik Kornél, a Nemzeti Infastruktúra Kezelő (NIF) Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: az M85-ös autóút 153 milliárd forintnyi, teljes egészében kormányzati forrásból valósul meg, az út befejező szakaszát a tervek szerint 2024 őszén adják majd át.

Címkék: átadás, autóőt, M85

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.