Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. Október 04. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Belgiumban is kiakadtak a magyar hajléktalanok büntetése miatt

Belgiumban is kiakadtak a magyar hajléktalanok büntetése miatt

Élesen bírálta, a hajléktalanság kriminalizálását lehető tevő rendelkezésnek minősítette szerdán egy vezető belga szocialista politikus a magyar szabálysértési törvény módosítását, amely alapján a helyi hatóságok megtilthatják a közterületen alvást, és kitilthatják a hajléktalanokat bizonyos helyekről.

Karl-Heinz Lambertz, az EU mellett működő, Régiók Bizottsága nevű tanácsadó testület szocialista frakcióvezetője, a belgiumi német nyelvi közösség miniszterelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a törvényi változtatást az az alkotmánymódosítás tette lehetővé, amely megengedi a közterületen életvitelszerű tartózkodás kriminalizálását, vagyis büntethető cselekménnyé nyilvánítását.

'Az EU nem maradhat néma, amikor egy EU-tagállam büntetni rendeli a hajléktalanokat, ezt a rendkívül sérülékeny (társadalmi) csoportot' - hangoztatta nyilatkozatában Karl-Heinz Lambertz. Szerinte a magyar rendelkezés ellentétes az emberi méltósággal és azokkal az értékekkel, amelyek az Európai Uniót megalapozzák.

A helyi hatóságoknak adott ilyen jogkör 'a hajléktalanok elleni hadüzenetként fogható fel' - szögezte le a belga szocialista politikus. Egyúttal szorgalmazta, hogy európai szinten foglalkozzanak a szociális lakhatás kérdésével, mert a gazdasági válság következtében ijesztő méreteket öltött a hajléktalanság, és a probléma csak a helyi, a regionális, az országos, illetve az európai irányítási szint közös erőfeszítésével kezelhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.