Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 11. 13:18, csütörtök | Helyi
Forrás: mti

Bemutatták az ország tortáját - cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Bemutatták az ország tortáját - cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Bemutatták a Parlamentben Magyarország születésnapi tortáját, amelyből az augusztus 20-i ünnepen 15-20 ezer szelet várja az érdeklődőket a budai rakparton.

A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Zila László cukrászmester, a különleges desszert megalkotója mutatta be a kecskeméti barackkal töltött kölestortát, amelynek eredeti receptje Karcagról származik, a torta pedig ennek az alapreceptnek kisebb módosításával készült. A desszertet cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A győztes édességet az ország számos cukrászdájában azonos recept alapján egyszerre kezdik el készíteni a mesterek, majd augusztus 20-tól folyamatosan árulják.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár ötödik éve készül különleges cukrászati remekekkel az államalapítás ünnepére.
A sajtótájékoztatón Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az augusztus 20-i programokról szólva elmondta: szombat délután kettő órakor veszi kezdetét az ünnepi parádé a Magyar Honvédség szállítóhelikoptereinek és Gripen-kötelékének Duna feletti átrepülésével. Ezzel egy időben motorcsónakok jelennek meg Magyarország nemzeti lobogójával a fedélzetükön. A műsor után "történelmi hajók" indulnak a Margit hídtól a Lánchíd felé. A hajók "díszletezése" öt történelmi korszakot elevenít majd fel: Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat

A recept

Kecskeméti barackos kölestorta

Magyarország Tortája ősi magyar kölesből készül,
tejjel, vajjal, cukorral felfőzve, vaníliával, citromhéjjal fűszerezve,
ebből az alapból lesz a tésztája és a krémje!
Végy a tésztaalaphoz lenmagpelyhet, mandulalisztet, túrót, tojást,
keverd jól össze, majd a 180 fokos sütőben süsd be!
A kihűlt tejes kölest keverd tejszínhabbal,
ízesítsd darabos kecskeméti sárgabarackkal!
Töltsd be a formába, a tetejét borítsd a kisült köles piskótával!
Hűtés után díszítsd valódi kecskeméti ízes öntettel és barackkal!
Recept: 1 db 12 szeletes Zila tortaformára

Főzés
290 g   hántolt köles 
5 g   só 
1100 ml   tej 
260 g   kristálycukor 
1 db   vaníliarúd kikapart belseje 
60 g   vaj 
1 db   citrom reszelt héja 

Sütés
960 g   kölesalap 
3 db   egész tojás 
30 g   mandulaliszt 
70 g   lenmagpehely vagy őrölt lenmag 
60 g   áttört túró 

Betöltés
100 g   darabolt sárgabarackkonzerv 
50 g   sárgabarack koncentrátum 
150 g   felvert tejszínhab 
100 g   lefőzött zselatin 
(1 l forrásban lévő vízhez
160 g zselatinpor arányában) 

Díszítés
300 g   házi sárgabaracklekvár 
40 g   étcsokoládé 
150 g   felezett sárgabarackkonzerv 
20 g   g natúr zselé 

Öntet
350 g   fagyasztott sárgabarack 
100 g   kristálycukor 
10 g   pektin

Elkészítés 
A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.
A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.
A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni). A maradék lefőtt forró kölesalaphoz adjuk hozzá a túrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 ^(o)C fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre, majd azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Betöltés 
A tortaformába helyezzük bele a tortakarikát és fújjuk ki formaleválasztóval. A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe, majd ha keményre fagyott, válasszuk le róla a szilikonformát.

Díszítés 
A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracklekvárt. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszöggel és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hidegzselével.


















 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.