Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 19. 14:42, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Biztonság vagy megmentés kell Magyarországnak?

Biztonság vagy megmentés kell Magyarországnak?

A gazdasági önállóság megőrzése nem feltétlen lenne rossz cél, azonban az európai adósságválság kellős közepén és a bóvli kategóriába sorolás határán inkább biztonságra lenne szüksége Magyarországnak.

Mintsem az esetleges megmentő felé feltételek diktálásának - írják az Equilor elemzői az IMF megállapodásról.

A jelenlegi folyamatokat elnézve túl nagy badarságot nem követünk el, ha kijelentjük, hogy a belső kereslet továbbra is gyenge, a hitelezés felfutása a jelenlegi foglalkoztatási adatok és megtakarítási szerkezet láttán nem igazán lehetséges. A kamatok magasak, aki pedig hitelképes nem biztos, hogy rászorul a banki kölcsönre. Újabb hitel egyelőre nem jöhet szóba, mivel a 2008-ban felvett összegből is még 3768 milliárd forint tartozásunk van az IMF felé. Az ország finanszírozása már most sem olcsó, viszont a hozamemelkedést nem csupán a kamatemeléssel hanem a fiskális politikába vetett bizalom növelésével is tompítani lehet. A hitelezők bizalma alapvetően szilárdnak mondható jelen pillanatban, még úgy is, hogy az előző kötvényaukciók eredményét vesszük alapul. A külföldiek kezében lévő állampapír állomány mindössze 200 milliárd forinttal csökkent 3800 milliárd forint körüli értékre, amely még mindig a historikus csúcs közelében mozog. Ilyen kockázatok mellett jogosan merül fel az az igény, hogy valamiféle biztosítékot nyújtsanak a kötvénypiaci befektetőknek. Egy kiszámítható gazdaságpolitika mellett az IMF is hasonló szerepet tölt be. Persze adódik a kérdés, hogy cserébe mit vár el az IMF, mint tudjuk „ingyen ebéd ugyanis nincs”. Az államháztartás egyenlegét javítandó további intézkedések bevezetése, a deviza hitelesek problémáinak rendezése és a gazdasági kalkulációk/előrejelzések újraszámolása lehet napirenden.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.