Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 07. 13:37, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elfogták a magyar turisták támadóit?

Elfogták a magyar turisták támadóit?

Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai – köztük két magyar – turisták támadóit – jelentette internetes felületén a Prensa Latina kubai hírügynökség kedden.

A jelentés az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozik. A kubai hírügynökség utalt arra, hogy január 16-án fegyveresek az etiópiai Afar körzetében egy 27 tagú európai turistacsoportot támadtak meg. Két németet, két magyart és egy osztrákot megöltek, többeket megsebesítettek és elhurcoltak.

A Miniszterelnökség a hírre reagálva azt közölte, hogy zajlik a zajlik az információgyűjtés, de egyelőre sem a külügy, sem a Terrorelhárítási Központ szakemberei nem tudták megerősíteni az értesülést. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője hozzátette: amint lesz új információ az ügyben, azt megosztják a nyilvánossággal.

Az etióp szervek – a Prensa Latina szerint – nem közölték az elfogott támadók személyazonosságát, nemzetiségét és letartóztatásuk helyszínéről sem tettek említést, mondván, hogy a nyomozás még folyik. Megjegyezték viszont, hogy a támadók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoznak, és a szervezet a jelek szerint további akciókra készül a térségben.

A turisták az Erta Ale vulkánhoz tartottak. A támadásban a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológia Központjának kutatója pedig súlyosan megsérült.

Winter Zoltán, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa és Puskás Irén, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi tanszékének posztdoktori munkatársa, akik szintén a helyszínen voltak, január 23-án sajtótájékoztatón elmondták, hogy a vulkánnál huszonegy turista tartózkodott fegyveres kísérőkkel és vezetőkkel. A magyarok a táborukban az éjszaka közepén lövésekre ébredtek, majd két fegyveres kizavarta őket alvóhelyükről. A kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel őket, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal meghalt. Ezután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült.

A kutatónő elmondta: a lövéseket hallva elrejtőztek, néhány perccel később – miután a fegyveresek távoztak – előbújtak, és már csak sebesült társuk ellátásával és mentésével foglalkoztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése