Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Március 11. 22:30, vasárnap | Helyi
Forrás: veszport.hu

Fatima-templom épül Nemesvámoson

Fatima-templom épül Nemesvámoson

A fatimai földért vasárnap indulnak zarándoklatra nemesvámosi diákok. Ez lesz a Dunántúl első ilyen létesítménye.

A Portugáliában található Fatimába tartó zarándoklat tíz napig tart, három nap az odaút, ugyancsak három nap hazafelé. A maradék négy nap a szent hely felfedezésével, valamint imádsággal telik. Emellett március 15-én magyar nyelvű szentmisét is tartanak a kegyhelyen, mely a nemesvámosi plébánia honlapján, webkamerán keresztül nyomon követhető.

A hazatérést követően, március 25-én Márfi Gyula veszprémi érsek Nemesvámosra látogat, hogy ott a délután 4 órakor kezdődő szentmisével ünnepélyesen újrakezdjék a templomépítést. A szentmise részeként az érsek a portugáliai Fatima kegyhely földjét helyezi el az épülő templom alapjában, valamint mellé teszi a nemesvámosi gyerekek áldozatvállalásait kifejező szimbólumokat.

Nemesvámos katolikus közössége még 1994-ben határozta el, hogy új katolikus templomot és vele együtt egészen új közösségi központot épít. Az előkészületek és az adománygyűjtések után a Széchenyi terv pályázatának jelentős támogatásával készült el 2003-ra a jelenleg Fatima-háznak nevezett közösségi központ és a leendő templom alapja. Ezt követően - anyagiak hiányában - az építkezés abbamaradt.

Gere Dávid Márk akkori vezető plébános 2007 őszén az egyházközségi képviselő-testület tagjaival együtt fogalmazták meg a szükséges lépéseket a templom megvalósításához. Az önkormányzat is az ügy mellé állt, öt éven keresztül évi 2,5 millió forintot különített el a templomépítés céljára, ez jelenleg egy összegben rendelkezésre áll. Az érsekség ugyancsak támogatásáról biztosítja az egyházközséget, 2013 elejéig összesen 20 millió forint építési támogatást nyújt. Eközben nem nélkülözi a Nemesvámos Katolikus Templomáért Alapítvány sem a kisebb-nagyobb adományokat.

Fatima portugál település Lisszabontól északra. A híradások szerint 1917. májusa és októbere között három pásztorgyermeknek több alkalommal megjelent a Szűzanya, kérve őket az imádságra és az áldozatvállalásra. A nemesvámosi fiatalok egy csoportja 2011 tavaszán már elzarándokolt Fatimába.

A templomépítés a Nemesvámos Katolikus Templomáért Alapítványon keresztül támogatható a 73200127-10010574 számú Kinizsi Banknál vezetett bankszámlán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.