Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. Október 18. 11:46, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: veszprem.hu

Finnország tiszteletbeli konzulátusa nyílt Veszprémben

Finnország tiszteletbeli konzulátusa nyílt Veszprémben

Finnországnak eddig öt tiszteletbeli konzulja volt Magyarországon, a hatodik Neubauer Edit, a konzulok között az egyik legfiatalabb és az egyedüli nő.

A konzulátust csütörtökön avatták Veszprémben. Hazánkban Debrecenben, Komáromban, Miskolcon, Pécsett és Szegeden, csütörtök óta pedig Veszprémben, a Hotel Villa Mediciben működik tiszteletbeli konzulátus. Jari Vilén, Finnország magyarországi nagykövete kiemelte: a tiszteletbeli konzuloknak mostanában nem a bajba jutott finnek segítése a legfőbb feladatuk, hanem a finnországi kép erősítése, a gazdasági, valamint a vállalkozások közötti kapcsolatok segítése. Számára, mint a lappföldi Rovaniemiből származó nagykövetnek különösen fontos a turizmus elősegítése és fejlesztése. Köszönetet mondott Neubauer Editnek, amiért elfogadta a kihívást, és családjának, hogy támogatja őt ebben a munkában.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy ez a nap a barátságról szól: a polgármesterrel, a nagykövettel és a Neubauer családdal való barátságról. A tiszteletbeli konzul feladata, hogy közel hozza egymáshoz Magyarországot és Finnországot, a magyar és finn embereket. Közös felelősségünk, hogy megismertessük Európát kincseinkkel, értékeinkkel. Neubauer Edit tiszteletbeli konzul, megköszönve a bizalmat, azt mondta: a megtisztetés nemcsak az övé, de a családi vállalkozásban működtetett Villa Medicié is, mely otthont ad a konzulátusnak. Célja, hogy Veszprém, valamint a hozzá tartozó Vas és Fejér megyében segítse a tradíció ápolását, támogassa a magyar-finn kapcsolatokat.

Az ünnepségen - ahol a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai adtak műsort - Porga Gyula polgármester Pro-Meritis-díjat adományozott dr. Szakonyi Jánosné Hanzelik Zsuzsannának, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület gazdasági titkárának, melyet Tímár Veronika, az egyesület tiszteletbeli örökös elnöke vett át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.