Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 15. 16:02, csütörtök | PR
Forrás: infoveszprem.hu

Friss közvéleménykutatás a karácsonyi készülődésről

Friss közvéleménykutatás a karácsonyi készülődésről

Nem megy ki a divatból az ajándékozás!

A legtöbben úgy gondolják, hogy a családdal való együttlét a karácsony lényege, csupán a lakosság egytizede szerint szól a túlzott pénzköltésről – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből. Az idősebbek inkább a szeretteikkel való törődésre, a fiatalok pedig pihenésre fordítják az időt.
Sokat hallani, hogy a karácsonyi ajándékozás értelmetlen pénzszórásba hajszolja az embereket, a legtöbben azonban mégsem értenek egyet ezzel – mutatott rá a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felmérése. Csupán a megkérdezettek egytizede gondolja úgy, hogy a karácsony csak a költekezésről szól, közel 80 százalékuk szerint a lényeg, hogy ilyenkor együtt legyen a család. A férfiak kicsit szigorúbbak az ünnepek kapcsán: 14 százalékuk szerint jellemző a túlzott pénzköltés, míg a nőknek csupán 8 százaléka látja így.

„Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 10 százaléka túlzottnak tartja a költekezést, csupán 2 százalékuknál nem szokás elvi vagy anyagi okokból ajándékozni – mondta el Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere. – Ebben is a férfiak járnak az élen: 3 százalékuk nem követi ezt a hagyományt, míg a nőknek csupán 1 százaléka.”


Nem pihennek év közben a fiatalok?

A karácsony a megkérdezettek közel fele szerint – elsősorban az 55-64 évesek gondolják így – jó alkalom arra, hogy többet törődjünk szeretteinkkel. Ugyanakkor sokan pihenésre is felhasználják a szabadidőt: a válaszadók egyharmada szerint ilyenkor végre jut idő erre is. Az ünnep leginkább a fiatalok számára szól a kikapcsolódásról, a 18-24 évesek 45 százaléka örül annak, hogy végre pihenhet, míg az 55-64 éveseknek közel 20 százaléka szereti emiatt az ünnepeket.
Bár a családdal való együttlét és a pihenés lehetősége miatt a legtöbben örülnek az év végének, akadnak olyanok is, akik nem szeretik a karácsonyt, és alig várják, hogy vége legyen: a válaszadók 7 százaléka nyilatkozott így. Elsősorban azok gondolják ezt, akik szerint a karácsony lényege a költekezés, és akik nem szokták megajándékozni szeretteiket.

A felmérésről:
A 4306 fő online megkérdezésével zajló villámkutatás november 18. és 22. között zajlott. A minta kor és nem tekintetében reprezentálja a 18-64 éves magyar lakosságot.


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat