Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Február 03. 13:45, péntek | Helyi
Forrás: MSZP Veszprém

Ígéretek és a valóság

Ígéretek és a valóság

Pál Béla, országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót az egy kulcsos személyi jövedelemadó, emberekre gyakorolt negatív hatásáról. Az EU-n belül hazánkban a legmagasabb, 27% az általános forgalmi adó kulcsa.

2010-ben a Fidesz hangzatos ígéretekkel kampányolt, amelyek közül az egyik leghangsúlyosabb az volt, hogy kormányra kerülésük esetén egyszeri, nagyarányú adócsökkentést, majd pedig több évig tartó adócsökkentést hajtanak végre az egykulcsos adó bevezetésével. -kezdte a képviselő úr.

Ebből megvalósult az egykulcsos, 16%-os jövedelemadó
- amely igazságtalan, mert a szegények zsebéből kiveszi és a jómódúak zsebébe átteszi a pénzt a kormány,
- több mint 500 milliárd Ft-ot veszít a költségvetés, amelynek következménye, hogy egymást érik a különböző megszorítások, s mindaz, amit az Orbán kormány előszeretettel az előző kormányok szemére vet, nem más, mint a saját maguk által vágott lyukak betömködése.

Az átlagos adóterhelés 2012-ben 38%-ra nőtt a 2011. évi 35,7%-ról (2,3%-al), s ezen belül a személyi jövedelemadó terhelés 4,9%-ról 5,2%-ra (0,3%-kal) a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb 2012-es országjelentése szerint.

Ezekben a napokban kapják kézhez fizetésüket a munkavállalók, így sokakat érhet meglepetés, amikor február első napjaiban kiderül, hogy mennyit kapnak kézhez.
Akik a jobban keresők közé tartoznak és 216.805 Ft felett van a bérük, azon döbbennek meg, hogy nem annyival lesz több a nettó fizetésük, mint amennyire számítottak a kormány ígéretei alapján.

Rosszul járnak azok, akiknek bruttó 216.805 Ft alatt van a keresete, nekik ugyanis a 16%-os egykulcsos adórendszer, az adójóváírás kivezetése valamint a munkavállalók egészségügyi hozzájárulásának 1%-os emelése miatt – béremelés híján – csökken a nettó jövedelme. Ha nincs gyermek, a csökkenés meghaladhatja a 10%-ot is, miközben a magasabb jövedelmű kategóriában lévők ezúttal is jobban járnak.

Bár a kormány ígéretet tett a bérkompenzációra, amelyet a versenyszférában nem biztos, hogy megkapnak a dolgozók a feltételek teljesíthetetlensége és a vállalkozások terheinek a növekedése miatt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint ezzel a kompenzációval a magyar vállalkozások fele tud majd élni.

A közszolgálatban foglalkoztatottaknak egy tavaly december 31-én közzétett kormányrendelet szavatolja a kompenzációt. A bérszámfejtésig (január 15-ig) tartó határidő azonban nehézkessé tette az ehhez szükséges nyilatkozatok beszerzését.

A kapkodást és a rendszer átgondolatlanságát jelzi az a tény, hogy a Magyar Közlöny tegnapi számában tették közzé, hogy jövedelempótlékkal kompenzálhatják a kismamákat is. Mindezekre tehát a legjobb esetben is csak később kerülhet sor.
A teljes lakosságból 4,5 millióan adóznak, s mindössze 6,5%-uk keres (Ők 656 ezren vannak) bruttó 250 ezer Ft-nál többet. Ők 656 ezren, akik tavaly is jól jártak az egykulcsos adóval, 3 millió 800 ezren viszont nem.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb 27% az általános forgalmi adó kulcsa, folyamatosan emelkednek a rezsiköltségek, a szolgáltatások árai, a többség számára egyre nehezebb a megélhetés, és a kormány nem tesz semmit annak érdekében, hogy enyhítsen a terheiken.

A Magyar Szocialista Párt elutasítja az aránytalan, kiskeresetűeket sújtó, egykulcsos személyi jövedelemadót, az adójóváírás intézményének megszüntetését!

Ezért az Magyar Szocialista Párt olyan törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amely kezdeményezi a többkulcsos, a jövedelem nagyságához igazodó személyi jövedelemadó rendszer és az adójóváírás intézményének visszaállítását, valamint a gyermekek után járó adókedvezmények igénybevételének lehetőségét a kis és közepes keresetű munkavállalók számára is. - zárta sajtótájékoztatóját Pál Béla, országgyűlési képviselő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás