Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. November 28. 21:38, hétfő | PR

Házi likőr karácsonyra

Házi likőr karácsonyra

Nálunk a karácsonyi készülődés kedvenc likőrünk elkészítésével kezdődik. 5-6 éve találtam rá erre a receptre, azóta nincs karácsony likőr nélkül.

Amikor a családtagok meglátják a gyömbért a konyhában elkezdenek a karácsonnyal foglalkozni: ajándékokat készítenek, terveznek, suttognak, … ösztönösen reagálnak, akárcsak Pavlov kutyája ... (Hozzá kell tennem az ital alkohol tartalma miatt, hogy minden családtagom felnőttnek számít, legalábbis éveik számát tekintve.)

A likőr 3-4 hét alatt érik össze, tehát már most neki kell állni, hogy karácsonyra készen legyen. Igazából alig van munka vele, egyszer az elején kb. 15 perc, aztán egy hétig naponta 1 perc. Egyetlen dologra kell nagyon figyelni, ne fogyjon el karácsonyig!

Hozzávalók:
- ökölnyi friss gyömbér (bevásárló központban megvásárolható)
- egy tasak darabos fahéj
- egy tasak szegfűszeg
- 20 dkg méz
- 7 dl vodka, vagy gyenge minőségű pálinka

Így készül:
Egy másfél literes befőttesüvegbe szórjuk a fűszereket, a gyömbért hámozzuk meg és szeleteljük fel, úgy tegyük az üvegbe. Öntsük bele a mézet és a vodkát, pálinkát is. Az első héten minden nap kevergessük, amíg a méz feloldódik. Utána hagyjuk békén, hogy az ízek összeérjenek. Igazán ízletes 3-4 hét múlva lesz az italunk. Apró lyukú szűrőn öntsük át kis üvegekbe. Ajándéknak is remek! Én nagyobb üvegben szoktam elkészíteni, arányosan növelve az adagokat.

És akkor nézzük, hogy milyen élettani hatásai vannak azoknak a fűszereknek, amiket használunk…
Így legalább ideológiát is gyárthatunk a fogyasztáshoz…


A gyömbér – felejtsd el az émelygést!
A húsos, fűszeres illatú gyömbérgyökeret már az emberiség hajnala óta használják főzéshez s gyógyításhoz egyaránt. Az ókori indiaiak úgy tekintették a növényt, mint ami a testet és a lelket egyaránt tisztítja. Főzéshez, ételek tartósításához, valamint emésztési problémák kezelésére használták.
Az ókori kínaiak megfázásokra, lázra, hidegrázásra, tetanuszra és leprára ajánlották a növényt. A gyömbér megszünteti a testszagot, és összehozza a testet a lélek birodalmával. A kínai asszonyok még most is isszák a menstruációs görcsök, terhességi hányinger és más nőgyógyászati problémák ellen.

Szegfűszeg – a Föld egyik legaromásabb gyógynövénye
A szegfűszeg illatos trópusi örökzöld fa rügye. A kínai orvosok emésztési zavarok, hasmenés, sérv, gyógyítására, illetve lábgombásodás és egyéb gombás fertőzések kezelésére használták. Indiában régóta használják légzőszervi és emésztőrendszeri megbetegedések gyógyítására. Amint Európában is könnyebben hozzáférhetővé vált, emésztési zavarok, felfúvódás, émelygés, hányás és gyomorrontás kezelésében mutatott hatásáért kezdték becsülni. Használták még meddőség, szemölcsök, bélférgek, sebek és fogfájás kezelésére.

Fahéj – különleges energiákkal
Fahéjjal szórjuk meg a süteményeket, ízesítjük a forralt bort, de cukorkákban is megtalálhatjuk, és illóolaját is párologtatjuk. Ez a fűszer réges-rég ismert, és fertőzésgátló, emésztési zavarokat megelőző hatása tudományosan igazolt.
A fahéj Dél-Ázsiából származik, említések is találhatók rajta, mint lázcsillapítóról, hasmenést és menstruációs zavarokat kúráló szerről. Indiában szintén alkalmazták, keletről pedig gyorsan Egyiptomba került.

A karácsonyi likőr kapcsán beigazolódott, hogy étkezés előtt jó étvágyat csinál, étkezés után fogyasztva pedig segíti az emésztést!

Várjuk ötleteiteket, segítsünk egymásnak!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat