Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Május 11. 09:17, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: mti.hu

Házi segítségnyújtók tüntettek Veszprémben munkahelyük megőrzéséért

Házi segítségnyújtók tüntettek Veszprémben munkahelyük megőrzéséért

Házi segítségnyújtók tüntettek a Magyar Államkincstár veszprémi igazgatósága előtt, mivel veszélyben látják munkahelyüket, megélhetésüket.

Tavaly óta működik a Hajmáskér-Sóly Református Társegyházközség fenntartásában egy házi segítségnyújtó szolgálat, 225 idős, rászoruló emberről 25 alkalmazott gondoskodik - mondták el érintettek az MTI-nek. Idén szerették volna munkájukat további 450 emberre kiterjeszteni, és ehhez 50 alkalmazottat vettek fel. Március elsején meg is kapták ehhez a jogerős működési engedélyt a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, de később a kormányhivatal és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közötti jogvita miatt az államkincstár megvonta a támogatást a szolgálattól.

Az ötven embert ezért elbocsátották, de mégis ellátják munkájukat, remélve, hogy a jogvita megoldódik; ezért tüntettek kedden az elbocsátott dolgozók.

"Nekem egy éven belül ez a harmadik felmondólevelem; a gyes után az első munkahelyemre nem vettek vissza, a másik munkahely átszervezés miatt szűnt meg; a férjem munkanélküli, két kisgyermeket nevelünk, tehát nekem létfontosságú ez az állás. Elegem van abból, hogy a kilencven nap próbaidő végéig látom az életünket" - panaszkodott az egyik elbocsátott alkalmazott. Azt sem tudja, hogy mondja meg az idős embereknek, hogy nem jön többé - tette hozzá.

Az államkincstár koordinációs és külső kapcsolatok osztályának az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint a kormányhivatal a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordult állásfoglalásért; ennek megszületéséig a Magyar Államkincstár a 450 emberre járó normatív állami finanszírozást - a jogszabályok alapján - felfüggesztette. A döntés ellen a fenntartó bírósághoz fordulhat jogorvoslatért - áll a közleményben.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal kedden nem nyilatkozott az ügyben.

A hálózat fenntartója sem kíván egyelőre nyilatkozni, előbb tájékozódni akar a történtekről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén