Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Október 23. 11:50, vasárnap | Helyi
Forrás: Saját forrás

Helyes döntésekkel Magyarországra is komoly uniós források jöhetnek

Helyes döntésekkel Magyarországra is komoly uniós források jöhetnek

Úgy kell meghatározni a 2020-as célokat, hogy ne lassuljon a gazdasági növekedés, az EU egyik fő célkitűzése az energiahatékonyság növelése lesz.

Fontos, hogy Magyarország felkészülten várja a várhatóan bőséggel rendelkezésre álló forrásokat.

2008-ban döntött a Tanács arról, hogy az Unió területén 2020-ra 20%-kal kell javítani az energiafelhasználás hatékonyságát. A nyersanyagban, energiahordozókban szegény Európa számára kulcsfontosságú, hogy kiszolgáltatottságát mind a lakossági, mind az ipari, mind a közszektorbeli energiafelhasználás hatékonyságának javításával csökkentse, azaz a folyamatosan növekvő energiaigényt a jelenleginél hatékonyabban elégítse ki.

A készülő – vélhetően a jövő félévben esedékes dán elnökségi periódus alatt kihirdetésre kerülő – energiahatékonysági irányelv célja, hogy a gyakorlatba ültesse át a jelenleg a levegőben lógó, és nem kötelező erejű 20%-os szabályt. Herczog Edit szerint az európai baloldal célja, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Bár az energiahatékonyság javításának szükségessége nem kérdés a képviselő szerint, csak olyan szabályokat hozhatunk meg, amelyek nem lassítják az európai gazdaságot, és nem veszélyeztetik a munkahelyeket.

Az uniós prioritások között előkelő helyen szereplő energiahatékonyság-javításra vélhetően bőséggel állnak majd rendelkezésre uniós források, ezért a legfontosabb, hogy olyan finanszírozási modellt dolgozzon ki az EP, amely elsősorban a helyi gazdaságot élénkíti és a kisvállalkozók növekedését segíti.

A politikus az ITREbizottság ülésén elhangzottak alapján arra hívta fel a hazai döntéshozók figyelmét, hogy okos döntésekkel, stratégiai szemlélettel Magyarország számára is hatalmas európai források állnak rendelkezésre, így idejekorán meg kell kezdeni a felkészülést, a nemzeti programok kidolgozását, az érintett szakmák meghallgatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV