Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Május 12. 12:08, szerda | Külföld
Forrás: Beregi Balázs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Ingyenes lesz az emlékeztető oltás az Egyesült Államokban, amennyiben szükség lesz rá

Ingyenes lesz az emlékeztető oltás az Egyesült Államokban, amennyiben szükség lesz rá

Ingyenes lesz az amerikai lakosság számára a koronavírus elleni emlékeztető oltás, amennyiben szükség lesz rá - jelentette be kedden David Kessler, a Fehér Ház illetékes munkacsoportjának egyik vezetője.

A kormánynak van költségvetési kerete, amelyet az esetlegesen szükséges vakcinák megvásárlására fordíthat. Azt tervezzük, s aláhúzom a tervezés szót, hogy szükség esetén az emlékeztető oltások az amerikai emberek rendelkezésére állnak majd - fogalmazott a szakember.

Kessler a jövőbeli tisztességes árképzésre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, elképzelhető, hogy 2022 után ismét a kereskedelmi piacokról kell majd beszerezni a vakcinákat, de a lehetséges "következő fordulóban" nem lesz változás az ingyenesség tekintetében.

Egyes szakemberek véleménye szerint arra lehet számítani, hogy amennyiben véget ér az egészségügyi vészhelyzet, a gyógyszergyártók jelentősen megemelik a Covid-19 elleni oltóanyagok árait. Az Egyesült Államokban jelenleg a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett vakcina a legdrágább, amely 39 dollárba kerül adagonként. A Moderna, illetve a Johnson and Johnson amerikai vállalatok oltásai 32 és 10 dollárba kerülnek.

Frank D'Amelio, a Pfizer pénzügyi igazgatója februárban azt mondta: az akkori 19,5 dolláros ár egyértelműen egy "járványra vonatkozó árképzést" tükröz, ugyanis általában egy adag oltásért 150-175 dollárt szoktak felszámítani.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb adatai szerint keddig 263 132 561 adag Covid-19 vakcinát adtak be az Egyesült Államokban, amely 1,5 milliós emelkedést mutat tegnap óta, a naponta beadott oltások tekintetében pedig az elmúlt hét nap átlaga 2,2 millióra módosult.

A CDC tájékoztatása szerint eddig az amerikai lakosság valamivel több mint 46 százaléka, azaz körülbelül 153 millió ember kapott legalább egy adag oltást, és 35 százalékuk, azaz megközelítőleg 117 millió ember a védettséghez szükséges összes vakcinát megkapta.

Kedden Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az adminisztráció partnerséget hirdet az Uber és a Lyft közösségi személyszállítással foglalkozó vállalatokkal, hogy azok ingyenesen szállítsák el az oltópontokra azokat az utasokat, akiknek szükségük van segítségre. Az elnök minderről azon a virtuális találkozón beszélt, amelyen kormányzókkal vitatta meg az oltási hajlandóság növeléséhez szükséges jövőbeli stratégiát.

A tervek szerint a Lyft és az Uber több tízezer oltási helyre indít majd utakat az alkalmazásokon keresztül, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy kiválasszák az oltás helyszínét, és ingyenesen odajussanak, majd hazatérjenek. A Fehér Ház szerint az akció várhatóan "a következő két hétben" indul, s július 4-ig fog tartani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.