Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Február 20. 12:01, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Jó évet zártak tavaly a legvagyonosabbak

Jó évet zártak tavaly a legvagyonosabbak

Magyarországon is jó évet zártak a legvagyonosabbak, megtakarításaik 8 százalékkal gyarapodtak 2020-ban - derül ki a Blochamps Capital felmérésből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.

A pénzügyi tanácsadó cég a privátbanki szolgáltatók adatai alapján mérte föl azok helyzetét, akik Magyarországon jelentős vagyonnal rendelkeznek. Ők az összesítés alapján 45 ezer privátbanki számlán 6250 milliárd forintot tartottak 2020 végén.

A Blochamps Capital adatai szerint az ügyfelek 8-9 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon majdnem 40 százalékát. Belföldön jelenleg 3500-3600 család megtakarítása haladja meg a 100 millió forintot, ők rendelkeznek a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százaléka fölött. A legnépszerűbb megtakarítás ebben a körben is az állampapír volt, amit a vállalati részvény, és az ingatlan követett - írták.

A közlemény kitért arra, hogy világszinten a legvagyonosabbak 68 százaléka zárt üzletileg sikeres évet tavaly, 78 százalékuk pedig idén is jó évet vár. A Blochamps Capital szerint a privátbanki megtakarítások a jövőben tovább koncentrálódhatnak, összegük 2022-ben elérheti a 7100 milliárd forintot, és egyre nehezebb lesz bekerülni az elitklubba. A folyamat nem most kezdődött, hiszen Magyarországon 2005-ben még csupán 42-43 millió forint volt egy átlagos privátbanki számlán - tették hozzá.

A vizsgálat a privátbanki ügyfelek pénzügyi motivációira is kitért, és életkortól, vagyoni helyzettől függően jelentős eltéréseket talált. 30 éves kor alatt például az ügyfelek elsősorban a pénzügyi szolgáltatások digitális felületeit, míg a 60 év feletti prémium ügyfelek a bankfiók gyors elérését tartják a legfontosabbnak. Emellett a fiatalabbak, illetve a nők a befektetéseknél nagyra értékelik a fenntarthatóságot. A társadalmi és környezeti szempontok a Blochamps Capital szerint egyre fontosabbak lesznek, és világszinten az év végéig a privátbanki portfóliók fele már meg fog felelni az ilyen követelményeknek - olvasható a közleményben.

A Blochamps Capital Kft. pénzügyi tanácsadó részlege 2001 végén kezdte meg működését, üzletviteli tanácsadói szolgáltatásokat kínál magán- és jogi személy ügyfelek számára. A társaság 2002 óta készít elemzéseket, és 2004 óta képez saját adatbázist a nemzetközi privátbanki szolgáltatók adatairól.

Címkék: gazdag, vagyon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.