Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Június 05. 14:22, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Katasztrófavédelem: 90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

Katasztrófavédelem: 90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A héten 13 vármegye 441 településén, több mint 90 ezer hektáron irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF hétfőn az MTI-t.

Azt írták, a kifejlett szúnyogok ellen elsősorban földi permetezéssel védekeznek, platós gépjárműre rögzített berendezéssel juttatják ki a készítményt az esti, éjszakai órákban. A következő napokban a Duna mentén a Szigetközben, a Dunakanyar településein és Szekszárd környékén találkozhatunk ezekkel a járművekkel.

Szúnyoggyérítést terveznek Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyében, Sopronban és a környékbeli településeken, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál. A Szigetközben a jelentős ártalomra tekintettel légi kémiai kezelések is lesznek.

A változékony, gyakran esős időjárás, valamint a folyókon az elmúlt hetekben levonult kisebb árhullámok következtében számos területen tömegesen jelentek meg a szúnyogok. A legnagyobb számban a folyók menti településeken jelentek meg, de az összegyűlt csapadékvíz is sok területen okoz szúnyoginváziót.

A nagyobb tenyészőhelyeket folyamatosan vizsgálják a katasztrófavédelem által megbízott szakértők, ahol lehetséges szelektív, biológiai készítménnyel végeznek lárvák számát csökkentő gyérítéseket. Ennek helyszíneit a gyorsan változó környezeti állapotokhoz igazodva jelölik ki a szakemberek - ismertette az OKF.

A kifejlett szúnyogok elleni védekezés a települések lakott területein történik. Az időpontok megtalálhatók a katasztrófavédelem honlapján, de az érintett önkormányzatok egyedi értesítést is kapnak, amely alapján tájékoztatják a lakosságot.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban frontátvonulások várhatóak, esős, szeles időben nem végzik el a kezeléseket, azokat későbbre halasztják - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Címkék: szúnyogírtás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.