Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Augusztus 01. 11:42, hétfő | Helyi
Forrás: Napló online

Kevesebb parlagfű a megyében

Kevesebb parlagfű a megyében

Július elején Veszprém megyében is elindult a parlagfűvel fertőzött területek felderítése. Az előrejelzések szerint az allergén növény hamarosan virágzik.

A helyszíni ellenőrzések eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy a korábbi évekhez képest kevesebb a parlagfűvel fertőzött terület a megyében. Bejelentések még nem érkeznek tömegével az ellenőrzést végző hatósághoz, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatalához, ezért a helyszínelések nagy része azokra a  területekre összpontosul, melyek a korábbi években többször is fertőzöttek voltak. Ezeken a  területeken a földhasználók a gazdálkodásuk során megszüntették a fertőzést.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatalának munkatársai eddig összesen 25 442 hektár nagyágú területet ellenőriztek Veszprém, Ajka, Pápa, Tapolca és Balatonfüred térségében - tájékoztatott dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott. - Az év  első felének száraz időjárása miatt összesen  három parlagfűfoltot mértek be Pápa és Veszprém körzetében.
A szakemberek tapasztalatai szerint sok  bejelentő nem ismeri fel a parlagfüvet. Sok esetben több éve elhanyagolt területeket jelentenek be, amelyen ez a növény nem  található. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy aratás  után kiemelt figyelmet kell szentelniük  a földhasználónak a tarlók ápolására, mert ezeken nő a legnagyobb mennyiségben a  parlagfű.

A parlagfűvel fertőzött területen elrendelt közérdekű védekezés elmulasztása miatt a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága növényvédelmi bírságot szab ki, melynek mértéke a parlagfűvel borított terület nagyságától függően tizenötezertől ötmillió forintig terjed.  A hatóság ilyen bírságot ebben az évben  még nem szabott ki Veszprém megyében.





 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.