Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 08. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kisajátítaná a falu az elhagyott ingatlanokat

Kisajátítaná a falu az elhagyott ingatlanokat

A dombiratosiak szeretnék elérni, hogy a kisajátítási törvény tervezett módosítása térjen ki egy, jó néhány kistelepülést érintő gondra is. Az elnéptelenedő falvakban sok az üres, lepusztult „szellemház”, gazos porta - írja a Békés Megyei Hírlap.

Ha a gazdája, legtöbbször az örökös, évekig a tulajdona felé sem néz, kerülhessen a ház az önkormányzat tulajdonába — mondják Dombiratoson.Jelenleg kétszázötven lakott ház található Dombiratoson, közülük mintegy száz üresen áll. Utóbbiak többsége nem alkalmas már arra, hogy valaki a hajlékának nevezze: lepusztultak, csak a szentlélek tartja őket egyben, vagy már az sem. Ami közös bennük, hogy burjánzik a gaz az udvaron. A gondozatlanság rengeteg bosszúságot okoz a szellemházak környezetében élő szomszédoknak. Pedig lehetne ez másképp is - mondta Bojczán Endre, Dombiratos polgármestere.

Az önkormányzat csak közérdekből, parlagfűirtásra léphet a portára. Ám ennek költségeit sincs kin behajtanunk. Ha azért mennénk be a kapun, hogy a „mezei” gazt vágjuk le, már birtokháborítást követnénk el.A polgármester azt mondta, a helyzet nemcsak nekik okoz gondot, hanem minden csökkenő lakosságú településnek. E „szellemházak” miatt már több hivatalos fórumhoz és a nyilvánossághoz is fordultak, hogy rávilágítsanak a problémára. Most a törvénymódosítás kapcsán szintén ezt teszik. Javasolják, kerüljön a törvénybe, hogy ezen lakatlan házak egyszerűsített eljárással, a közösség érdekében kisajátíthatók legyenek az önkormányzatok javára - mondta Bojczán Endre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk