Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 17. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Közel 5 ezer adóemigráns rendezné a helyzetét Franciaországban

Közel 5 ezer adóemigráns rendezné a helyzetét Franciaországban

Közel 5 ezer adóemigráns kereste meg az elmúlt hónapokban a francia pénzügyminisztériumot azzal a szándékkal, hogy rendezze a helyzetét, és ismét hazájában fizessen adót, mielőtt a parlament megszavazza a szocialista kormány javaslatát az adócsalások büntetésének megszigorításáról - írta hétvégi számában a Le Parisien című fővárosi hetilap.

Az újság szerint a magas jövedelműeket és a nagy vagyonnal rendelkezőket ellenőrző adórendőrségnél, a DNVSF-nél "az elmúlt hónapokban tolongtak a helyzetük rendezésére önként jelentkezők". A lap úgy tudja: "közel 5 ezer francia adófizető tájékozódott arról, hogyan tudná a vagyonát hazatelepíteni és az milyen büntetéssel járnak". Az adóemigránsok elsősorban Svájcból, de más adóparadicsomokból is szeretnének hazatérni.
A költségvetési tárca nem kívánta kommentálni az értesülést, Jean-Marc Ayrault miniszterelnök viszont a France 2 közszolgálati televízió híradójában arra figyelmeztette "azokat, akik azt gondolták, hogy menedéket találhatnak valahol, meg kell, hogy értsék, ezeknek az időknek vége". Hozzátette: "Franciaország legalább is eltökélt ebben. Aki rendezne akarja a helyzetét, az most megteheti. Ha hazajön, rendezve lesz a helyzete, fizetni fog adót, és az hasznos lesz Franciaországnak".
A képviselők jövő héten kezdik megvitatni az adócsalást és a gazdasági és pénzügyi bűnözést szankcionáló törvénytervezetet, amelynek keretében a kormányzat a bizonyíthatóan adóemigrációt elkövetett francia adófizetőket is büntetni akarja.
Az adóemigránsok helyzetének rendezésére 2009-ben az előző, jobboldali kormányzat létrehozott egy irodát. Nicolas Sarkozy volt államfő akkor garantálta a névtelenséget és a büntetlenséget a hazatérőknek. Ekkor 4600 adóemigráns helyezte vissza a székhelyét Franciaországba, amely 1,2 milliárd euró plusz adóbevételt jelentett az államnak. A 4600 francia állampolgár összesen 7 milliárd eurót telepített vissza külföldi számlákról franciaországi pénzintézetekbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése