Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 02. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Legálisan hozzáférhetőek a marihuána-alapú gyógyszerek Csehországban

Legálisan hozzáférhetőek a marihuána-alapú gyógyszerek Csehországban

Törvényesen is hozzáférhetővé váltak hétfőtől a marihuána-alapú gyógyszerek Csehországban. A vadkender felhasználását egészségügyi felhasználásra januárban engedélyezte a parlament.

A Mladá Fronta Dnes című napilap korábban azt írta, hogy egy adagnyi "kender" ára 1200 korona (mintegy 13 500 forint) körül lesz.
Az eredeti elképzelésektől eltérően a marihuána-alapú gyógyszerek árát a betegbiztosító pénztárak egyelőre nem fogják téríteni. Az egészségbiztosítók álláspontja szerint a marihuána nem tekinthető gyógyszernek. Számos civil szervezet és a minisztérium is azonban más véleményen vannak, s tárgyalásokat kezdeményeztek a biztosítókkal.
A marihuána-alapú gyógyszereket cseh szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór és több más betegség gyógyításánál fogják alkalmazni.
A gyógyszerekhez elektronikus vény birtokában lehet majd hozzájutni, a vényt csak szakorvos írhatja fel. A nyilvántartásból kiderül, melyik orvos írta fel a gyógyszert, melyik beteg mikor és mennyi gyógyszert kapott. A kérdéses gyógyszerek 18 éven aluli személyeknek nem lesznek kiadhatók.
A marihuána-alapú gyógyszerek engedélyezett gyártásának és felhasználásának szabályait szakértői bizottság készítette elő, amelynek a munkájában orvosok, gyógyszerészek, kábítószerrel foglalkozó szakértők, rendőrségi szakértők, valamint az érintett minisztériumok és parlamenti képviselők, szenátorok vettek részt. A megoldás érdekében számos törvényt kellett módosítani.
A gyógyszerek előállításához szükséges vadkendert állami engedély alapján termeszthetik majd a kiválasztott termelők, s maga a gyógyszer kizárólag orvosi vényre lesz kapható. A gyógyszereket és a felhasználókat egyaránt regisztrálni fogják. "Ez nem jelenti a marihuána legalizálását" - mondta újságíróknak a közelmúltban Pavel Bém polgári demokrata (ODS) képviselő, a törvénymódosítás egyik előterjesztője. A javaslatot az összes parlamenti párt támogatta.
A vadkender termesztésére, illetve behozatalára szóló engedélyeket az állami gyógyszerintézet adja ki. "Azzal számolunk, hogy legfeljebb tíz licencet adunk ki" - közölte Jindrich Voboril nemzeti drogellenes koordinátor. A vadkender házilagos termesztését ezután sem engedélyezik. A szakbizottság részletesen rögzítette azokat a feltételeket is, amelyeket a termesztőknek teljesíteniük kell. Mindez szigorú állami felügyelet alatt fog zajlani.
Miután Csehországban még senki sem gyárt ilyen gyógyszereket, először külföldről behozott marihuána-alapú orvosságok kerülnek a gyógyszertárakba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése