Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Február 12. 05:10, vasárnap | Helyi
Forrás: mti

Már folynak a Monte Cristo grófja próbái a Pannon Várszínházban

Már folynak a Monte Cristo grófja próbái a Pannon Várszínházban

A Monte Cristo grófja című regényből készült új színpadi adaptáció ősbemutatójára készül a Pannon Várszínház, a premiert március 3-án a Veszprémi Tavaszi Fesztiválon tartják.

A darabot a Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László alkalmazta színpadra és ő is rendezi. Régi vágya volt, hogy színpadra vigye a regényt. "Borzongató", mennyire a mai kor viszonyaira emlékeztet a történet a hatalmi harcokkal, bonyolult emberi kapcsolatokkal és jellemrajzokkal - vélekedett a rendező, aki azonban sokáig nem tudta eldönteni, milyen színpadi műfaj illene leginkább az adaptációhoz.

Bár Vándorfi László szerint a Monte Cristo grófja nem musical-téma, nem is teljesen prózai darab született végül. A zenés részekben klasszikus romantikus művek, illetve részleteik szólalnak meg, köztük operaáriák is - mondta a rendező, hozzátéve, hogy Krámer György koreográfus irányításával táncszínházi eszközöket is használtak a színrevitelnél.

A darab szellemiségében hű a regényhez, szövegében nem mindig, bár Vándorfi László - mint mondta - átvett a regényből dialógusokat. "Drámai, sodró történet, ami hosszúságát tekintve belefér a hagyományos színházi produkció kereteibe. Remélem, jó irányba indultunk el, az eddigi próbák ezt mutatják" - jegyezte meg a rendező.

Vándorfi László kiemelte: óriási színészi feladatot jelent, hogy a szereplők nagy részének el kell játszania húsz évvel későbbi énjét is, ami nem csupán külsőségekben nyilvánul meg, hanem a szereplők jellemfejlődésének bemutatásában is. Ez alól a főszereplőt megtestesítő színészek kivételek: az ifjú Edmond Dantest Kékesi Gábor alakítja, a húsz évvel idősebb Dantest pedig Gazdag Tibor.

Gazdag Tibor három szerepet is játszik a darabban: Edmond Dantes édesapjáét, Faria abbéét és a húsz évvel idősebb Edmond Dantesét. Az ismert sorozatszínész, aki a felkészülés jegyében újra elolvasta a regényt, úgy véli: a történet megállná a helyét Hollywoodban is, egy modern akciófilmként. "Semmit nem veszített az érvényességéből a mű, ma is friss a mondanivalója" - fogalmazott Gazdag Tibor, aki megjegyezte: a szövegtanulás nehéz szakaszában van, emellett táncpróbára és víváspróbákra jár.
A színész szerint fordulatos, izgalmas produkciót láthat majd a közönség. Mint Vándorfi László hozzátette, a darab egyben látványos is lesz: száz korabeli öltözet jelenik meg a színpadon a nagyestélyitől a katalán népviseletig.
A darab jelmeztervezője Justin Júlia, díszlettervezője Kovács Yvette Alida, a női főszerepet Stefancsik Annamária játssza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.