Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 15. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Még a vártnál is sokkal rosszabb lett a magyar GDP adat - gyengül a forint

Még a vártnál is sokkal rosszabb lett a magyar GDP adat - gyengül a forint

A bruttó hazai termék tavaly az utolsó negyedévben 2,7 százalékkal csökkent éves szinten, ha a tavalyi egész évet nézzük, akkor 1,7 százalékos volt a visszaesés. A visszaesést alapvetően a mezőgazdaság és az ipar teljesítménycsökkenése okozta.A forint azonnal gyengüléssel reagált az adatra, az euróval szembeni jegyzés 292 forint fölé ment, de ebben szerepet játszik a szintén ma reggel publikált magyar inflációs adat is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, hogy az aszály és az unió elhúzódó válsága miatt csökkenhetett a GDP. A tárca szerint a magyar gazdaság kettős arcot mutatott: míg a bruttó hazai termék csökkent, addig a foglalkoztatás továbbra is jelentősen bővült, és a munkanélküliség is csökkenni tudott. Az iparban fontos beruházások történtek, emellett a járműipar kapacitása folyamatosan bővül. A minimálbér és a nettó bérek emelkedtek, a családi adókedvezményben részesülők jelentős reálbér növekedést tapasztalhattak. Mindemellett a kormánynak sikerült a költségvetés egyenlegét – a tavalyi többlet után – 3 százalék alatt tartani, ami nemzetközi összevetésben is szinte példátlan siker. Az NGM szerint ebben az évben már már növekedni fog a magyar gazdaság teljesítménye. Ennek előjelei a pozitív beszerzési menedzser index adatokban, a javuló fogyasztói bizalomban és a felfutó ipari rendelésállomány adatokban már tetten érhetőek. Idén a növekedés ráadásul úgy térhet vissza, hogy az államháztartás pénzügyei rendben vannak, az adósság folyamatosan csökken és a foglalkoztatás is bővül. Magyarország piaci finanszírozása biztosított, ezt mutatja a kötvénykibocsátás sikere is, ez pedig erősíti a bizalmat az ország fundamentumai iránt, ami a beruházások emelkedéséhez vezethet. Ezt a kormányzat stratégiai megállapodásai és a véglegesített adóstruktúra is segíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;