Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Augusztus 18. 07:42, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Navracsics: ahol Krisztusban hívő emberek élnek, ott Európa van

Navracsics: ahol Krisztusban hívő emberek élnek, ott Európa van

Ahol Krisztusban hívő emberek élnek, ott Európa, kultúra, civilizáció van - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Veszprém-Gyualfirátóton a felújított kálvária átadási ünnepségén szombaton.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter beszédében kifejtette: minden helynek megvan a maga sorsa, ami nem változhat: a kálváriadombon a Gyulaffyak vára állt egykor, "figyelte" a környéket, erősséget jelentett a török elleni harcban, a Dunántúl, a Balaton-felvidék őrzésében.
Most már ugyan nem áll itt, mégis egyfajta vár van itt: a hit vára, hiszen a kálvária a hit, Krisztus győzelmét hirdeti - fűzte hozzá.
"Ahol kálvária van, ott Krisztusban hívő emberek élnek, Krisztusban hívő kultúra, Krisztusban lévő hagyományok léteznek - azaz ott Európa, ott civilizáció, kultúra, jóravaló emberek vannak" - mondta Navracsics Tibor.


A miniszter szerint a kálvária egyben a közösségiség vára is, hiszen Gyulafirtátót 900 családjából 300 támogatta a kálvária felújítását, ami nemcsak azért fontos, mert gazdasági válság idején az emberek nehezebben válnak meg a nehezen megkeresett pénzüktől, hanem azért is, mert ösztönzés nélkül, önként érezték úgy, hogy hozzá kell járulniuk a kálvária megújításához.
Ha mindig lesz 300 család, aki adakozik, akkor Gyulafirátótnak van jövője és ha Gyulafirátótnak van jövője, akkor Magyarországnak és ennek a nemzetnek is van jövője - állapította meg a miniszter.
Márfi Gyula veszprémi érsek szerint egy településről sokat elárul a templom, a temető és a kálvária kinézete.
A gyulafirátóti felújított kálvária annak a jele, hogy az ország, a nép élni akar és élni is fog - jelentette ki.
Czaun János (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő avató beszédében felidézte: az első keresztet 220 évvel ezelőtt állították fel azon a dombon, amelyen egykor a Gyulaffyak vára állt. A történelem viharai, az időjárás és rongálások miatt az elmúlt évszázadok során többször fel kellett újítani, legutóbb 20 évvel ezelőtt. Elmondta: a felújítás másfél millió forintba került, de ez meghaladta az egyházközösség és az önkormányzat erejét, ezért hirdették meg a közadakozást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.