Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Július 29. 08:06, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Navracsics Tibor: a kisvárosokat célzó fejlesztési programokra van szükség

Navracsics Tibor: a kisvárosokat célzó fejlesztési programokra van szükség

A kisvárosokat célzó fejlesztési programokra van szükség, mert az utóbbi években mintha kicsit háttérbe szorultak volna a források elosztásánál, s ezt orvosolni kell a következő években - hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter a Szabolcs Napok rendezvénysorozat pénteki megnyitóján, a Fejér vármegyei Pusztaszabolcs várossá nyilvánításának 15. évfordulóján.

Navracsics Tibor úgy vélte, hogy manapság a városi cím megszerzése nem jár automatikusan több forrással, hiszen a megyei jogú városok a Modern városok programban, az 5000 fő alatti községek pedig a Magyar falu programban meglehetősen sok pénzt kaptak fejlesztésekre az utóbbi években, míg a kisvárosokra mintha kevesebb figyelem jutott volna.

A miniszter szükségesnek nevezte olyan komplex fejlesztési programok kidolgozását, amelyek érezhető fejlődést hozhatnak a kisvárosoknak, hiszen ezen települések szolgáltatásai, "kisugárzása" nem csak a közigazgatási határukig terjed, hanem azon túl is. Hozzátette: éppen ezért segíteni kell őket a jövőben, hiszen komplett térségek életminőségének javulását segíthetik elő ezzel.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy egy település életében a várossá válás akkor érkezik el, amikor olyan polgárok közösségévé válik, akik nem egyének közössége kíván lenni, hanem polgárok közösségévé akar válni, akik saját maguk akarják formálni életüket, s képesek összefogni közös céljaikért. Pusztaszabolcs 15 évvel ezelőtt lépett erre az útra, s városként akkor tud sikeressé válni, ha a lényeges kérdésekben a városlakók megtalálják azokat a pontokat, ami előre viszi őket - mondta.

Címkék: kisváros, navracsics

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;