Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2022. Április 13. 07:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nem megy börtönbe az anyját és nevelőapján megölő férfi

Nem megy börtönbe az anyját és nevelőapján megölő férfi

Kényszergyógykezelésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki 2020 októberében meggyilkolta édesanyját és nevelőapját Pestszentlőrincen - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-t.

Közleményük szerint a férfi 2020. október 25-én az édesanyjával és a nevelőapjával otthon tartózkodott. A késő esti órákban, miután a szülők aludni mentek, a férfi - ismeretlen okból - elhatározta, hogy megöli őket. Éjfél körül magához vett egy 14 centiméter pengehosszúságú konyhakést, majd azzal rájuk támadt.

A sértettek megpróbáltak ugyan a támadás elől elmenekülni, a nevelőapa azonban a sebei következtében már a szobaajtónál összeesett. Az édesanyjának még sikerült kinyitni a bejárati ajtót és segítségért is kiáltott, de fia utána ment, becsukta az ajtót, majd ellökte őt. A férfi édesanyja és nevelőapja is a helyszínen életét vesztette.

A vádlott több mint tíz óra elteltével telefonon felhívta a keresztanyját és beszámolt neki tettéről. A nő tanácsára a férfi bejelentést tett a segélyhívó telefonszámán, majd a kiérkező rendőrök a helyszínen elfogták őt.

A férfit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolták meg.

A bírósági ítélet szerint a férfi "a cselekmény elkövetésekor kóros elmeállapotban volt, amely kizárta, hogy tette veszélyességét felismerje és e felismerésnek megfelelően cselekedjen".

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság "büntethetőséget kizáró okból mentse fel" a férfit az ellene emelt vád alól, és rendelje el kényszergyógykezelését.

A férfi a gyilkosság elkövetését elismerte - közölték.

A bíróság keddi előkészítő ülésén azt állapította meg, hogy a férfi beszámítási képessége teljes mértékben kizárt, ennek nyomán felmentették, és elrendelték kényszergyógykezelését.

A bíróság döntését a jogorvoslati nyilatkozatra jogosult ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az jogerőssé vált - írták.

Az elrendelt kényszergyógykezelés első felülvizsgálata: április 12-étől számítva 6 hónap - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni