Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Május 15. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Német legfelső bíróság: jogsértő lehet a Google Autocomplete funkciója

Német legfelső bíróság: jogsértő lehet a Google Autocomplete funkciója

A német szövetségi legfelső bíróság (BGH) egy keddi döntése szerint személyiségi jogokat sérthet a Google Autocomplete nevű funkciója, amely a felhasználó által beírt keresőszavakhoz kiegészítő javaslatokat tesz.

A BGH döntése értelmében a Google ugyan nem vonható felelősségre azért, ha a felhasználók által leggyakrabban beírt keresések alapján automatikusan generált keresőszó-kiegészítő javaslat személyiségi jogokat sért, és nem is kell előre ellenőriznie az Autocomplete javaslatait ebből a szempontból, az viszont kötelessége, hogy gondoskodjon a további jogsértések megelőzéséről, ha az érintett személy bejelentést tesz a cégnél.
A BGH egy meg nem nevezett német üzletember ügyében döntött, aki kifogásolta, hogy az Autocomplete egyebek között a szcientológia és a csalás kifejezéseket társította a vállalatának nevéhez. A vállalkozó a keresőprogram javaslatait a személyiségi jogainak és üzleti hírnevének sérelmeként értékelte, ezért kártérítést és a cégére vonatkozó Autocomplete-javaslatok módosítását követelte a Google-től, arra hivatkozva, hogy semmiféle kapcsolat nincs a vállalkozás, illetve közte és a felkínált kifejezések között.
Az első- és másodfokon eljáró kölni bíróságok elutasították a keresetét, elfogadva a Google érvelését, amely szerint a keresőprogram üzemeltetője nem felelős a kizárólag a felhasználók tevékenysége révén előálló keresési javaslatokért. Az üzletember fellebbezett, az ügy így végül a legfelső bíróság elé került.
A BGH álláspontja szerint az Autocomplete javaslatai alapján a Google keresőmotor használói arra a következtetésre juthatnak, hogy valódi kapcsolat van az általuk megadott keresőszavak és a negatív értelmű kifejezéseket tartalmazó javaslatok között. A testület ezért visszautalta az ügyet a kölni tartományi felsőbírósághoz, elrendelve, hogy az vizsgálja meg, létezik-e kapcsolat a vállalkozó és az Autocomplete által felkínált, s a felperes által kifogásolt javaslatok között. Amennyiben a bíróság arra a megállapításra jut, hogy nincs ilyen kapcsolat, a Google-nek el kell távolítania a javaslatok közül a kifogásolt elemeket, hogy ne sérüljenek a felperes személyiségi jogai.
A Google szerint a BGH döntése csalódást és meglepetést keltő az ellenkező értelmű korábbi bírósági döntések fényében. Kay Oberbeck, a Google németországi szóvivője az ARD televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: örömmel nyugtázták, hogy nem kell minden egyes keresőszó-kiegészítési javaslatot előre megvizsgálniuk, de nem tudják belátni, hogy ennek ellenére miért felelősek mégiscsak a felhasználói szokások alapján automatikusan generált javaslatokért.

Címkék: Németorzság-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez