Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Április 04. 12:44, szerda | Helyi
Forrás: VMMI

Ortodox húsvét a Laczkó Dezső Múzeumban

Ortodox húsvét a Laczkó Dezső Múzeumban

Húsvéti programok a Veszprém Megyei Múzeumban.

A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek az ún. „mozgó” ünnepek közé tartoznak, azaz minden évben más időpontra esnek. Az első niceai zsinat 325-ben csillagászati értelemben határozta meg a húsvét időpontját, azaz a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapot jelölte meg Krisztus feltámadása ünnepnapjának.

A keleti és a nyugati keresztények közötti megosztottság ma abból adódik, hogy a kelet nem fogadja el a nyugat Gergely naptár bevezetéséről hozott egyoldalú döntését, továbbá hagyományainak megfelelően, a kelet sohasem ünnepel a zsidó húsvét előtt, és a holdszámot is eltérő módon számítja, mely a holdciklus és a napciklus közötti eltérés. Tehát ezért van az, hogy az ortodoxok legtöbbször egy vagy akár több héttel később ünnepelik meg Krisztus feltámadását.

2012. április 14-én,délután fél 3-tóla Laczkó Dezső Múzeumban dr. Mosolygó Péter görög katolikus szervezőlelkész képes előadásában ismerkedhetünk meg a bizánci rítusú görögkatolikus egyház nagyheti és húsvéti ünneplésével. Ismerkedésünk során a keleti egyházban nagy tiszteletnek örvendő ősi ikonok kalauzolnak bennünket végig az ünnepkör rítusain, szimbólumain, vallási szokásain.

Az előadást követően (15.30-tól) a „Minden bajban védelmező” – Orosz fémikonok a 18-20. századból c. kiállításban dr. Pilipkó Erzsébet néprajzkutató tart tematikus tárlatvezetést. Az előadás és tárlatvezetés díja: 500 / 300 Ft amely a belépőjegyet a kiállításba is tartalmazza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV