Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. Október 27. 07:59, csütörtök | Helyi
Forrás: veszprem.hu

Szakmai fórumon az Állatkert új fogadóépülete

Szakmai fórumon az Állatkert új fogadóépülete

Az építészek szakmai fórumán megjelentek a Média Építészeti Díjra javasolt – a szakmai előzsűri által kiválasztott – legjobb épületek és tervek, köztük a veszprémi állatkert 3. díjat kapott új bejáratának tervei.

2011. januárjában háromhelyi építészirodakapott megbízásta Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Szolgáltató Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft-től a Vadaspark fejlesztési tanulmánytervéhez kapcsolódó új fogadóépület és parkolók ötlettervének elkészítésére. Az értékelők a benyújtott tanulmánytervek közül a Veszprémi Építész Műhely Bt. (Építész: Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana, Építész munkatárs: Barkács Ágoston)irodájának munkáját javasolták továbbtervezésre.

Az új kapu és fogadóépület a Veszprém város központjától nyugatra eső parkerdő területére kerül. A terület a 8-as főútról jól látható és könnyen megközelíthető. A fogadóépület telepítésekor fokozottan figyeltek a környezetre és az értékesebb növényzetre. Az épület belesimul a körülötte lévő erdőbe, ugyanakkor a kilátótorony függőleges hangsúlyt és tájékozódási elemet képez a kapuzat mellett. A parkoló az épület előtti területre esik.

Az épület ágas-bogas alaprajzi elrendezése a természethez történő illeszkedést szolgálja, lehetővé teszi a meglévő faállomány megtartását és a megvalósítás ütemezését. Ehhez az elrendezéshez különböző természeti elemek szolgáltak mintául.

Az épületszárnyak parkoló felé való nyitása befogadó térformát képez, ez a vendégeket egyértelműen a bejárat felé vezeti. A belépés után az épület kitárulkozik az állatkifutók felé. Az épületre természetes rámpán juthatunk fel, a tetőteraszról rátekinthetünk a kifutókra és a tájra. A tetőterasz kapcsolódik a földszinti étteremhez is. A torony felső szintjeiről áttekinthető lesz az állatkert területe, különleges élményt nyújtva a látogatók számára.

Törekedtek az egyszerű, természetes anyagok és szerkezetek használatára. A nyílászárók, függönyfalak fa szerkezetűek. A tetőteraszok zöldtetőként vagy járható tölgyfaburkolatos terasztetőként kerülnek kialakításra. Az üvegfelületek napvédelmét külső fa zsalu biztosítja, mely a házat a környező erdővel is rokonítja. Az épület a függőleges fa zsaluval félig, illetve teljesen lezárható. Az épület nyitvatartáskor nyitott üvegezett homlokzatát mutatja, zárva a zárt homogén épülettömeg dominál. Az épület előtti és mögötti tér természetes kő burkolatot kap. Fontos a kültéri bútorok természetes, letisztult formálása, a természetes kertészeti elemek alkalmazása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára