Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Május 16. 12:53, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Szíria - Orosz lap szerint az Sz-300-as légvédelmi rendszerek már Szíriában vannak

Szíria - Orosz lap szerint az Sz-300-as légvédelmi rendszerek már Szíriában vannak

Az Sz-300-as orosz légvédelmi rendszerek és a katonai tanácsadók már Szíriában vannak, az utóbbi két évben a legnagyobb titokban kerültek az arab országba - közölte értesüléseit csütörtöki számában a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap.

Az újságnak név nélkül nyilatkozó katonai források megerősítették az Al-Kudsz al-Arabi című londoni újság értesülését, amelyek szerint Moszkva a 2010-ben kötött kétoldalú szerződés alapján mind a négy, légvédelmi rakéták elhárítására szolgáló korszerű orosz fegyverzetrendszert leszállította a közel-keleti országnak.
Az Sz-300-as légvédelmi egységeket a főként a Bassár el-Aszadhoz hű alaviták lakta területeken rejtették el. A független orosz lap szerint nem kizárt, hogy erről Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden tájékoztatta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt kettejük Szocsiban lezajlott találkozóján.
Moszkvának nincs titkolnivalója Izrael előtt, hiszen - mint az orosz védelmi tárca közölte - az Sz-300-as rendszer nem esik a szíriai fegyverembargó alá, mert védelmi célokat szolgál - írta az orosz lap.
A Nyezaviszmaja Gazeta felidézte, hogy a sajtóban 2011 novemberében terjedtek el a hírek a légvédelmi rendszerek szállításáról. Ezek a hírek az utóbbi fél évben megszaporodtak, amikor az orosz haditengerészet jelenléte állandósult a Földközi-tengeren, továbbá a Fekete-tengeri, a Balti-tengeri és az Északi Flotta nagy hajói rendszeresen megjelentek a szíriai Tartúsz kikötőjében.
Marat Muszin, az Anna-news hírszolgáltató szíriai tudósítója szerint is nagy a valószínűsége annak, hogy az Sz-300-as légvédelmi ütegek már Szíriában vannak. Moszkva az utóbbi években komoly haditechnikai segítséget nyújtott Damaszkusznak, például a még a Szovjetuniótól vásárolt Sz-125-ös Pecsora és más légvédelmi rendszerek felújításában. Emellett a szíriai hadsereg légvédelmi egységeiben orosz katonai szakértők tanítják be a korszerű fegyverzetek használatát. A szíriaiak oroszországi oktatása hivatalos közlések szerint csak tavaly decemberben kezdődött el.
A korábbi hírek szerint Damaszkusz nemrég megkezdte a Moszkvától 2010-ben megrendelt 900 millió dollár értékű Sz-300-as légvédelmi rendszer ellenértékének kifizetését. Hivatalos közlés szerint a szállítás három hónapon belül kezdődne.
Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kedden Vlagyimir Putyin orosz államfővel tárgyalt Szocsiban, de hivatalos közlések nem szóltak arról, sikerült-e lebeszélnie Moszkvát a szállításokról. Oroszország a múlt héten megtagadta a szíriai fegyverüzlet felmondását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez