Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Május 06. 10:54, vasárnap | Helyi önkormányzati
Forrás: mti

Átadták a Gizella-díjakat Veszprémben

Átadták a Gizella-díjakat Veszprémben

Hárman - közöttük a Magyar Távirati Iroda márciusban nyugállományba vonult tudósítója - vehették át Veszprém legrangosabb kitüntetését, a Gizella-díjat a Gizella-napok fő ünnepségén szombaton.

A bazilika előtti téren felállított várszínpadon bemutatott ünnepi műsor után Porga Gyula polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A 21. Gizella-napok káprázatos történelmi és kulturális műsorokkal várták az érdeklődőket - állapította meg. Kifejtette: Veszprém történelmi múltja történelmi képekben elevenedett meg az elmúlt napokban; a Gizella-napok eleven képeskönyv, mely évről-évre új képekkel gazdagodik. A rendezvény ugyanakkor megmutatja azt is, hogy Veszprém élő, eleven város; a fesztivál ötvözi a múltat a jelennel.

Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő vallomással kezdte ünnepi beszédét: személyes élmények fűzik e tájhoz, hiszen a Séd partján született, kisgyermekként e patak környéke jelentette számára Ősiben, szülőfalujában a nagyvilágot.

Gizella királynéról mint a kor keresztény nőideáljáról beszélt a színművésznő; mélyen vallásos, elhivatott családanya, feleség képét festette a hallgatóság elé, majd feltette a kérdést: milyen a mai nőideál? Más, mint Gizella, fejtette ki; a mai nő túl sok szerepnek akar megfelelni, és nem biztos, hogy jól választ közülük - vonta le a következtetést Kubik Anna, aki a valódi értékeket hangsúlyozta "a plázák világával" szemben.

A beszédek után Porga Gyula átadta a város legmagasabb kitüntetését, a Gizella-díjat. Idén ezt Csiszár Miklós könyvtáros, vegyészmérnök, Józsa Benő újságíró, az MTI idén nyugdíjba vonult Veszprém megyei tudósítója, valamint Mészáros Zoltán vehette át, aki létrehozta a Veszprémi Ünnepi Játékokat és a Snétberger Zenei Tehetség Központot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára