Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Október 31. 06:18, hétfő | Helyi
Forrás: mti, infoveszprem.hu

Átadták a veszprémi vár új attrakcióját

Átadták a veszprémi vár új attrakcióját

Turisztikai és információs központot létesített a veszprémi érsekség a várban lévő Biró-Giczey palotában; a Szalézi Szent Ferencről elnevezett intézmény 881 millió forintos fejlesztéssel valósult meg.

Egy ezeréves vagy akár még régebbi város is meg tud újulni, ha gondoskodó kezekben van, ha olyan közösség tartja fenn, amely figyel a múltjára - fogalmazott a létesítmény avatóján Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Ami Veszprémben zajlik, az a múlt megújulása is - hangsúlyozta, rámutatva arra: a műemléki épületben láthatók fotók az ötven-hatvan évvel ezelőtti vár állapotáról, gondozatlan környezetéről.

A vár számos megújult épülete nemcsak a múlt újbóli felfedezését jelenti, hanem "a színesebbé váló épületek reményeink szerint egy közösség színesebbé váló életét is szimbolizálják" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Szerinte számos olyan beruházás valósult meg az elmúlt időszakban, amelyek alkalmasak arra, hogy újabb és újabb turistákat vonzanak Veszprémbe az országból vagy külföldről. Példálózóan említette a fejlesztések között a veszprémi vadaspark megújulását, a várbeli Dubniczay-palota felújítását, a Kolostorok és kertek-projekt befejezését, miközben nemrég megkezdődött a belváros rekonstrukciója is.


Navracsics Tibor szerint a Biró-Giczey palota avatása "az európai uniós állampolgároknak is köszönhető". Rámutatott: "divat manapság a gazdasági válság közepén szidni és kárhoztatni az Európai Uniót", s a magunknak tulajdonítható fogyatékosságokért az EU-t tenni felelőssé. De nem feledhető el: abban, hogy ez a ház megújulhatott "szerepet játszott a dán, holland, román, bolgár adófizetők pénze is" - fogalmazott. Mint mondta: "Veszprém haszna így válhat az ország hasznává, s az ország haszna Európa hasznává is, jól szimbolizálva azt, hogy mégis csak egy közösség vagyunk".

Az új létesítményt Márfi Gyula veszprémi katolikus érsek szentelte és áldotta meg.
Az avatást megelőző sajtótájékoztatón Mail József, címzetes apát, érseki helynök elmondta: az 1733-ban épített egyemeletes és ezer négyzetméter alapterületű barokk palotában több kiállítóhely, vetítőterem, ajándék- és könyvesbolt, kávézó és teázó található. Berendeztek egy gyógyfüves szobát is, a híres gyógynövénygyűjtő halimbai pap, Miklós atya emlékére. Emlékszobát kapott a palota építését elkezdő Padányi-Biró Márton püspök is, a helyiségben olyan liturgikus tárgyak láthatók - az egykori püspök miseruhája, pásztorbotja, kelyhe -, amelyeket a főegyházmegye még sosem tárt a közönség elé.

Láthatók lesznek a házban az érseki levéltár muzeális értékű szekrényei, a könyvtár féltett kincsei. Az emeleti termekben páratlan szépségű barokk festmények tárulnak a látogatók elé, a tetőtérben pedig liturgikus tárgyakat állítanak ki. Megismerkedhetnek a látogatók a főegyházmegye, Veszprém város és a megye történetével, látnivalóival is. Az alagsorban látványműhelyeket rendeztek be: megismerkedhetnek a betérők a hegedűkészítéssel, a gyertyaöntéssel és az ostyasütéssel is - tájékoztatott az érseki helynök.

Pálfalvi Judit igazgató elmondta, a családosokra is gondoltak, a létrehozott gyerekfoglalkoztató kitalálásában segítségükre volt a Kabóca Bábszínház. A központ egész évben nyitva tart, a téli időszakban is csupán hétfőként lesz szünnap. A városi programokhoz is szeretnének csatlakozni, először az Illatos advent rendezvényeibe kapcsolódnak be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára