Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 17. 14:07, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress

Tépik a piacok idegeit a görögök

Tépik a piacok idegeit a görögök

Igen nagy kilengések voltak tegnap, a görögök napközben csúnyán kiütötték a piacokat...

De a vártnál jobb amerikai ipari termelési adatok átmenetileg feledtetni tudták a görög problémákat, igaz csak ideig-óráig, nap végére már New York is mínuszban zárt, nyugat-európa vegyesen, idehaza a Bux viszont nem tudott talpra állni, 2 százalékos eséssel fejezte be a napot.

Az euró eleinte gyengült a dollárral szemben, majd magához tért. A forint azonban elhasalt, az euróval szembeni jegyzés 297 forint fölé ment el, innen valamelyest visszakoriggált, de csak minimális mértékben. Az olaj ára a mélyben maradt, jelenleg 93 dollár fölött áll az amerikai könnyűolaj jegyzése, a Brent 111 dollár környékén áll, az arany ára feljebb kúszott, de csak minimálisan, most 1547 dolláron áll az unciánkénti jegyzés.

Tegnap kiderült, hogy június 17-én lesznek az újabb választások Görögországban. A pártelnökök abban is megállapodtak, hogy egy magas rangú bírót neveznek ki ügyvezető miniszterelnökké, aki a szavazásig áll majd a kormány élén. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke rendkívüli tájékoztatóján azt mondta: Görögországnak az euróövezetben kell maradnia, de nem lehet megváltoztatni a 130 milliárd eurós görög mentőcsomaghoz szükséges feltételeket. Közben a Reuters úgy értesült, hogy az EKB megtagadta néhány görög bank irányába a monetáris politikai műveletek végrehajtását, mivel nem halad a bankok feltőkésítési folyamata. A meg nem erősített hír azért érdekes, mert a Központi Bank egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a jegybank továbbra is fenntartja támogatását a görög bankok felé.

Közben egyre nő a lakosság félelme az államcsődtől. A görögök a hét egyetlen napján 1 milliárd euró értékű magánbetétet számoltak fel komoly gondod okozva ezzel a pénzintézeteknek. A görög jegybankelnök arra számít, hogy a helyzet a következő hetekben tovább romolhat. Európa gazdasága már így is recesszió közeli állapotban van, egy görög összeomlás csak tovább rontana a helyzeten.

Nagy-Britanniában vésztervek készülnek arra az esetre, ha felbomlana az euróövezet. Mervyn King jegybankelnök azt mondta a brit gazdaság teljesítményére most már 'az euróövezeti nehézségek' jelentik a legnagyobb kockázatot A Bank of England egyébként új inflációs jelentésében az eddigi 1,2 százalékról 0,8 százalékra rontotta a gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzést. Közben londoni elemzők szerint már 'hiteles forgatókönyv' Görögország távozása az euróövezetből, és az is valószínű, hogy ennek bekövetkezte esetén a valutaunió felbomlási folyamata nem állna meg itt.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint a görög politikai vezetőknek bizonyítaniuk kell elszántságukat arra, hogy az euróövezetben akarják tartani országukat, ez utóbbihoz pedig az kell, hogy teljesítsék a mentőcsomag feltételeit. Ugyanakkor nagy erőfeszítést kell tenni az elhatározott programnak való megfeleléshez, amihez az eurózónapartnerek támogatást ígértek az országnak. Christine Lagarde szerint az euróövezetből való kilépés nagyon nehéz és költséges volna, nem csak Görögországnak..

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.