Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Április 20. 09:01, péntek | Helyi
Forrás: VMKH

Változtak a légi permetezés szabályai!

Változtak a légi permetezés szabályai!

A kormányhivatal közleménye szerint légi permetezés akkor végezhető, ha az adott naptári évre vonatkozó kijuttatási tervet az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága engedélyezte.

2012. április 7-én hatályba lépett a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V.6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendeletet módosító 34/2012. (IV.6.) VM rendelet.

A kijuttatási terv engedélyezése iránt a szakirányítónak (felsőfokú növényvédelmi képesítéssel rendelkező személy) kérelmet (rendelet 2. sz. melléklete) kell benyújtania, a tervezett első légi permetezés megkezdése előtt legalább 30 nappal. A kérelemben igazolni kell azt, hogy a termés mennyiségét, minőségét veszélyeztető károsító megjelenésével, illetve ilyen hatású meteorológiai és egyéb természeti körülmény bekövetkezésével járó állapot a légi kijuttatáson kívüli más növényvédelmi módszerrel eredményesen nem hárítható el, vagy a földi úton történő alkalmazásával összehasonlítva a légi kijuttatás előnyösebb az egészségre és a környezetre gyakorolt kisebb hatás miatt.

Az engedélyezett kijuttatási terv szerinti légi permetezés megkezdése előtt a szakirányító köteles, legkésőbb a permetezés napján reggel 9 óráig, bejelenteni az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságánál a légi permetezés helyét és idejét.

A termés mennyiségét, minőségét súlyosan veszélyeztető károsító megjelenésével, illetve ilyen hatású meteorológiai esemény bekövetkezésével járó állapot esetén el lehet térni az engedélyezett kijuttatási tervben foglaltaktól. Ebben az esetben a tervezett légi permetezés kezdetét megelőzően huszonnégy órával az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságához a szakirányítónak – a rendelet 2. sz. melléklete szerinti – bejelentést kell tennie, továbbá abban az esetben is, ha a szakirányító az adott területre engedélyezett kijuttatási tervvel nem rendelkezik. A bejelentésben is igazolni kell a termés mennyiségét, minőségét súlyosan veszélyeztető károsító megjelenésével, illetve ilyen hatású meteorológiai esemény bekövetkezésével járó állapot fennállását. Ha az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága a bejelentésben foglaltakat nem tartja megalapozottnak, a tervezett légi permetezés kezdete előtt a tevékenységet megtilthatja.

A légi permetezés kivitelezése során betartandó előírás:
Mezőgazdasági repülést tilos lakott terület és annak 500 m-es körzete, állattartó terület, élővíz, vízkivételi mű, működő települési szennyvíztisztító telep, fokozottan védett természeti terület, erdőrezervátum és bioszféra rezervátum magterülete felett végezni.

Szőlő- és gyümölcsültetvény fakadása után tilos hormonbázisú gyomirtó szert kijuttatni. Glifozát hatóanyag tartalmú készítményt szőlő és gyümölcsösök 500 m-es körzetében tilos kijuttatni.

Gyomirtó, lombtalanító és érésgyorsító készítmény kijuttatása védett természeti terület felett tilos, más területek felett kizárólag az engedélyokirat szerinti technológiával és permetlé elsodródást gátló adalékanyaggal, valamint elsodródásgátló szórófej használata mellett szabad kijuttatni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe