Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Február 23. 10:41, csütörtök | Helyi
Forrás: VMRFK

Vigyázat! Csalók!

Vigyázat! Csalók!

Leginkább a Balaton észak-keleti térségéből érkeztek olyan jelzések, miszerint megerősödött a tűzifával házalók jelenléte.

Az utolsó téli hónapban beállt hideg időre figyelemmel számos olyan vidéki lakos lehet, akik már a fűtési szezon vége előtt kifogynak a tűzifából, ezáltal megragadhatják az alkalmat, hogy a tüzelő beszerzésének ezt a kényelmes módját válasszák. A főkapitányság munkatársai azonban veszélyt látnak ebben a jelenségben, ugyanis a szabályszerű vállalkozási tevékenységet folytatók között illegális árusok, sőt bűnözői csoportok is megjelenhetnek.

Az őszi hónapok során ugyanebben a térségben vált ismertté egy bűncselekmény-sorozat, melynek elkövetői a leszállított áru mennyisége vagy minősége tekintetében tévesztették meg a laikus vásárlókat. Az ilyen csalások tekintetében jelentős a látencia, hiszen vannak, akik szakértelem híján még azt sem ismerik fel, hogy bűncselekmény vagy tulajdonelleni szabálysértés áldozatává váltak. A feljelentések elmaradása pedig, arra ösztönözheti az elkövetőket, hogy fokozzák a tevékenységüket a térségben.

Korábban a főkapitányság már számos sajtófelhívást tett közzé ebben a témában, illetőleg prevenciós tartalmú szórólapokat is összeállított, azonban ezek sikere korlátozott volt, mivel a fával, annak tömegével, térfogatával kapcsolatos ismeretek hiányában a kommunikáció címzettjei aligha tudják megvalósítani ajánlásaikat. A főkapitányság arra a felismerésre jutott, hogy a nyugdíjas korosztály vagyonbiztonságának védelmét leghatékonyabban egy olyan, a településen lakó, kellő szakértelemmel rendelkező, bizalmi személy láthatja el, aki szükség esetén a helyszínre hívható és ott felügyeli az adásvétel folyamatát.

Az érintett települések polgármestereihez levélben fordulnak a Veszprém megyei rendőrök, ilyen bizalmi személyek kijelölését szorgalmazva. Az előzetesen megkeresett önkormányzatok pozitívan fogadták a kezdeményezést, továbbá azt a tájékoztatást adták, hogy rendelkeznek a feladat ellátására alkalmas munkavállalókkal, akik szükség esetén segítségül hívhatók.

A főkapitányság az együttműködő polgármesterekhez eljuttatja azt a lakossági felhívását is, amely a házalókon kívül a nyereményjátékra hivatkozással elkövetett csalások megelőzéséhez nyújt hasznos tanácsokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban