Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Május 15. 11:42, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Zeman állítólag részeg volt, amikor megnyitották a koronázó ékszerek kamráját a Hradzsinban

Zeman állítólag részeg volt, amikor megnyitották a koronázó ékszerek kamráját a Hradzsinban

Részeg volt-e Milos Zeman cseh államfő, amikor a múlt csütörtökön az orosz nagykövetségi fogadás után a prágai várban részt vett a cseh koronázó ékszerek kamrájának ünnepélyes megnyitásán? Ezt boncolgatja a napokban a cseh sajtó, miután az ünnepi aktusról időközben nyilvánosságra került videókon bizonytalanul lépkedő, dülöngélő, s olykor zavarosan beszélő Zeman látható.

A Lidové Noviny című konzervatív napilap szerint Zeman egyértelműen ittas volt az ünnepi aktus idején, míg Ladislav Spacek, Václav Havel korábbi cseh elnök szóvivője tartózkodásra intett, s óvott az elhamarkodott véleményektől. A köztársasági elnöki iroda azt állítja: az államfő valóban rosszul érezte magát, de ennek nem az ital, hanem egy könnyebb vírusos megbetegedés az oka.
A közszolgálati televízióban bemutatott felvételeken jól észrevehető, hogy a 68 éves Zeman már az orosz nagykövetségen oroszul elmondott beszédében is bizonytalan volt, s olykor dadogott. Ezután került sor a koronázó ékszerek kamrájának megnyitására a Szent Vitus székesegyház alatt. Zeman, miután leért a lépcsőkön a kamrába, megtántorodott és a falnak dőlt pihenni. A ceremónia alatt többször is tenyerével az előtte lévő asztalra támaszkodott, majd kimenetelkor Dominik Duka prágai érsek támogatta meg a láthatón izzadó, dülöngélő államfőt.
Az internetre is felkerült videofelvételeket rövid időn belül több százezer ember töltötte le Csehországban, és a téma a külföldi sajtóban is teret kapott.
"Az elnök láthatóan az alkohol hatása alatt volt" - írta a Lidové Noviny. "A koronázó ékszerek kamrájának kinyitása fárasztó, majdnem egyórás aktus. Tekintettel Zeman korára és leterheltségére, elképzelhető, hogy a fáradtság van a történtek mögött" - fogalmazott diplomatikusan Spacek. "A köztársasági elnököt könnyebb vírus támadta meg, munkatempója miatt fáradt, ezért a hét végén pihenni fog" - jelentette ki Hana Burianová elnöki szóvivő.
Vezető cseh politikusok egy kivétellel az esetet nem kommentálták. Miroslava Nemcová, a parlament képviselőházának elnöke, aki személyesen is jelen volt az eseményen, lakonikusan újságíróknak csak annyit mondott: "Láttam, amit láttam."
Tény, hogy Milos Zeman gyorsan felépült, és már vasárnap este részt vett a Prágai Tavasz zenei fesztivál ünnepélyes megnyitóján.
A népszerű cseh politikus, aki erős dohányos is, egyébként sosem rejtette véka alá, hogy szereti az italt és a disznótoros, zsíros ételeket. A januári elnökválasztási kampányban is elismerte, hogy iszik, de azt állította, mértékkel, és hogy soha senki sem látta őt még részegen.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez